Semasa

Sbbnya Kenapa Shuib Tidak Akan Sesekali Basuh Telekung Istrinya dan Akan Sentiasa Mengikuti Dia Kemana Sahaja

Pelawak dan usahawan Shuib, 36, akui sudah mula terfikir bagaimana untuk menjaga anak-anaknya.

Terutamanya bayi Ayash Affan selepas kehilangan isteri tercinta, Allahyarham penyanyi Siti Sarah.

Akui Shuib, dia termenung memikirkan susu apa yang akan diminum bayinya sejurus dibenarkan pulang ke rumah.

Katanya lagi, arwah isterinya juga pernah menyuarakan hasrat mahu dirinya yang menjaga anak bongsu mereka.

“Pagi tadi bangun tidur… termenung kejap. Terfikir kalau baby dah balik rumah, dia nak minum susu macam mana.

Teringat kata-kata arwah… dia suruh saya yang jaga baby sebab tak nak bersengkang mata.”

Shuib akan bawa telekung bersama

“Sebab tiga orang anak kami, memang dia yang banyak jaga. Masa itu terfikir kalau tak larat, dia masih ada.

Tapi rupa-rupanya memang betul saya kena jaga seorang diri. Memang fasal susu ini buat saya termenung juga.

Sebab sekarang doktor kata baby minum susu tepung tapi kalau ada susu ibu, boleh bawa ke hospital. Itu dah soalan cepumas… susu siapa pula nak bagi.

Ramai orang yang tawarkan termasuk Samtilla (Syatilla) pun ada.

Bila fikir balik, kena juga tahu orang itu minum apa… nanti jadi ibu susuan. Saya tak tahu sangat, nak kena tanya ustaz dahulu.”

Shuib akan bawa telekung bersama

Dalam pada itu, Shuib menyatakan pegawai perubatan akan berusaha untuk mendapatkan gambar dan video anaknya untuk ditatap.

Ia memandangkan keadaan di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), berisiko tinggi Covid-19.

“Sepatutnya hari ini dapat berjumpa tapi lebih kurang 11 pagi tadi pengarah HCTM hubungi saya beritahu kata dah berbincang dengan doktor lain…

Keadaan di sana tidak sesuai sekarang sebab risiko Covid-19 tinggi.

Untuk lebih selamat, dia terpaksa tunda lagi. Tapi dia tetap akan cuba dapatkan gambar dan video baby.

Anak-anak pun dah tanya bila dapat tengok, saya lagi la nak tengok baby.

Alhamdulillah keadaan dia stabil dan berat dia pun dah lebih 1.8 kilogram.

Cuma waktu sekarang tidak sesuai untuk ambil gambar, doktor bimbang saya akan sedih.

Tapi doktor akan cuba untuk ambil gambar baby. Insya-Allah dalam sebulan lebih lagi, baby mungkin akan balik ke rumah lagi.”

Majlis bacaan tahlil secara maya hari ketiga buat Siti Sarah yang diketui oleh Ustaz Fakhrul UNIC dan bacaan doa daripada Ustaz Tarmizi Abdul Rahman diikuti tazkirah oleh Ustaz Shahrizan.

Shuib Tak Akan Basuh Telekung Kegemaran Siti Sarah

Shuib akui yang dia tidak akan basuh telekung kegemaran arwah isterinya, Siti Sarah untuk selama-lamanya kerana ia menjadi pengubat rindu buatnya.

Shuib akan bawa telekung bersama

Walaupun jasad isterinya sudah tiada, hanya barang-barang peribadi termasuklah telekung berwarna putih yang sering dipakai oleh arwah isteri menjadi peninggalan yang amat berharga untuknya.

“Ini adalah telekung yang paling digemarinya. Jadi memang tak akan dibasuh.

Dia jarang pakai telekung lain. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya ada peninggalannya. Allahuakbar.

InsyaAllah, telekung ini akan selalu mengikut (saya) ke mana-mana.”

Siti Sarah Sempat Dermakan Kesemua Tudung Sebelum ‘Tidur’

Menurut pengurusnya, Nana Mohamad Rom memberitahu arwah Siti Sarah sempat memindahkan sejumlah wang kepada ibu tirinya.

Ini untuk disedekahkan kepada pihak yang memerlukan sebelum bergerak ke Hospital Canselor Tuanku Mukhriz UKM (HCTM).

Katanya lagi, dia juga ada meminta pembantunya untuk mengagihkan produk tudung miliknya kepada jururawat yang bertugas di hospital tersebut.

“Dia paling suka menderma, selalu menderma sana sini… kalau ada orang mesej di Instagram perlukan bantuan dia akan bantu.

Tapi Sarah tak suka orang tahu dan tak mahu bercerita.

Yang terbaharu, sebelum dia memasuki ambulans untuk ke hospital, dia pindahkan wang kepada ibu tirinya untuk disedekahkan.

Shuib akan bawa telekung bersama

Sumber: budaksitu

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *