Hiburan

‘Penat Lelah Kita Bekerja Siang Malam Langsung Bagai Tidak Dihargai’ Amy Search

Pnyanyi rock tanah air, Amy Search menyelar tndakan sesetengah individu tidak bertanggungjawab yang sesuka hati menggunakan hasil karya seninya tanpa keizinan.

Menurut Amy atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, perkara ini bukanlah satu yang baharu dan menimpa dirinya saja sebagai anak seni, tetapi dilihat semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

” Saya memang pantang kalau ada pihak atau individu yang suka-suka cvri hasil kerja dan seni tanpa minta izin terlebih dahulu.

” Lama dah saya perasan, mereka senang-senang kaut keuntungan daripada kesempitan orang lain. Berkatkah rezeki yang diterima itu? Penat lelah kita bekerja siang malam langsung bagai tidak dihargai,” katanya kepada Kosmo! sebentar tadi.

Tambah pelantun lagu hit Isabella itu, dia tidak kisah sekiranya ada pihak yang mahu cover (nyayikan semula) lagu-lagunya, tetapi bukan bertujuan mencvri karya dan mengaut keuntungan daripadanya.

” Kau nak cover ke apa ke, terpulang. Yang itu saya hargai. Ini suka-suka hati compile (gabungkan) semua lagu-lagu, lepas tu siap jual dalam bentuk cakera padat (CD) tanpa minta izin, bagus ke semua tu?

” Bukan setakat CD je, ada juga yang compile berpuluh-puluh lagu dan muat naik dalam YouTube. Gunakan lagu sambil promosi produk pun ada.

” Minta izin langung tiada, kredit apatah lagi. Dia ingat kita ni senang ke nak rakamkan semua karya tu,” katanya.

Terdahulu, bapa kepada aktres versatil, Nabila Huda itu memuat naik sebuah hantaran berserta firman sebuah surah dalam Facebook miliknya menyuarakan ketidakpuasan hati apabila karyanya kerap dicvri.

” Sesungguhnya wa (saya) tidak reda sesiapa yang mencvri hasil seni suara wa atau hasil kerja wa dengan tanpa meminta izin, makanya tidak akan halal dunia akhirat.

” Wahai orang-orang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu dengan jalan yang salah (tipu, j.udi), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka di antara kamu,” tulisnya.

Menjengah ruangan komen, rata-rata pengikut dan peminatnya turut bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan Amy dan menyifatkan perbuatan mencvri karya seni orang lain seakan-akan sudah sebati dalam diri.

Sumber : k0smo / muzikjaIanan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *