Semasa

“Menangis kutip buku sebab tali putus” lbu tak sanggup tengok Ank usung 3beg setiap hari

HATI ibu mana yang tidak terusik apabila melihat anaknya yang baru berusia tujuh tahun pulang dalam keadaan menangis akibat tertekan dengan beg sekolahnya yang terlampau berat.

Bercakap kepada mStar, ibu kanak-kanak tersebut yang enggan dikenali berkata, anaknya sering mengadu sakit tangan serta bahu disebabkan bebanan beg sekolahnya.

“Dia bawa beg roda ke sekolah, dalam beg roda ada buku teks, kemudian satu lagi beg galas dekat bahu, yang tu untuk letak buku latihan dan satu lagi beg bekal.

“Beg galas bahu tu terputus dah talinya sebab berat sangat buku.

“Dia pun memang selalu mengadu sakit tangan tarik beg dan ada ketika tu memang dia perlukan bantuan,” katanya yang menetap di Lembah Klang.

Murid-murid terpaksa membawa beg dengan muatan yang sangat berat ke sekolah. (Gambar Hiasan)

Ibu berusia 35 tahun ini berkata, walaupun enggan memanjakan anaknya, hati kecilnya tetap berasa sedih dan simpati apabila melihat situasi anaknya itu.

“Saya tak la layan sangat sebab saya bukan jenis manjakan anak, depan-depan saya cakap umi dulu pun macam tu okay je, nak belajar kena bawa banyak buku, tak boleh menangis, tapi ye la hati kecil ibu ni mesti terasa juga kasihankan dia,” katanya.

Malah katanya, adalah tidak wajar bagi ibu bapa untuk membuat perbandingan situasi yang dilalui mereka dahulu dengan situasi dilalui anak-anak sekarang.

Jelasnya, Kementerian Pendidikan Malaysia khususnya seharusnya mengambil berat mengenai isu ini serta mencari jalan penyelesaian sesuai dengan kemodenan masa kini.

Work smart not work hard kata orang, negara maju dah ada locker untuk sekolah mereka, kenapa negara kita tak boleh buat?

“Ini bukan masalah manja, kita jangan fokus manja, kita nak sistem yang sistematik.

“Kalau dari segi guru umpamanya mereka sudah maju sedikit, dulu zaman kita guna kapur, papan hijau, sekarang saya tengok rata-rata guna white board, projektor, mengajar pun guna microphone, tapi budak masih terpaksa kendong beg berat,” katanya.

Ada satu subjek sampai lima buku latihan, latihan 1, 2, bina ayat, tulisan, ejaan.

SEORANG IBU

Jelasnya, penyediaan almari khas juga berupaya untuk membendung masalah murid tertinggal buku di rumah.

“Harapan saya supaya pihak kementerian boleh sediakan locker di sekolah rendah sebab murid-murid sekarang kecil dan mereka tak larat nak angkat atau heret beg berat-berat.

“Kalau sekolah menengah tak apa mereka dah besar, tapi kementerian kena fikir jalan penyelesaian kepada isu inilah,” katanya.

Percaya bahawa berat beg sekolah anaknya melebihi lima kilogram, wanita ini mendakwa terlampau banyak buku latihan yang perlu murid-murid sediakan untuk satu mata pelajaran.

“Ada satu subjek sampai lima buku latihan, latihan 1, 2, bina ayat, tulisan, ejaan.

“Saya pernah cakap dekat guru besar, kesian budak, terbongkok-bongkok bawa beg berat, dia jawab ye la kesian… apa boleh buat,” katanya.

Sumber : m star

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.