“Kesian ramly burger baru nak untung sikit da kena” netzen marah sambal ditiru, tapi puji McMing tiru burger MciD – Damian Mikhail

Komposer dan penyanyi, Damian Mikhail mempersoalkan tindakan netizen apabila mereka mengecam seorang individu yang meniru produk sambal keluaran usahawan dan pempengaruh media sosial, Khairul Aming (KA).

Menerusi satu hantaran di platform X, Damian berkata warganet mengecam individu tersebut habis-habisan namun memberikan reaksi berbeza apabila KA mengeluarkan resipi McMing yang tular sebelum ini.

Netizen marah gila Sambal nyet khairi tiru K. Aming.
Tp mrk puji McMing tiru prosperity McD. Semua Mekdono je. Amacam? huhu..

Dia berkata, netizen tetap puji KA walaupun resepi McMing itu didakwa diciplak dan di tiru daripada menu burger popular McDonald’s  iaitu Burger Prosperity McD.

“Netizen marah gila sambal nyet Khairi tiru Khairul Aming. Tapi merek puji McMing tiru prosperity McD.

Foto: mStar

“Semua Mekdono (buat tak tahu) je. Amacam? huhu…,” tulisnya pagi tadi.

Hantaran itu dimuat naik susulan tindakan netizen mengecam seorang individu yang menciplak dan menjual sambal mirip dengan produk keluaran KA.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen tidak bersetuju dengan perkongsian yang diluahkan oleh bekas ahli kumpulan VE itu.

Netizen berpendapat bahawa KA hanya berkongsikan resipi bagi burger itu dan tidak menjual apatah lagi mengaku ia merupakan resipi yang dicipta sendiri.

Berkongsi resipi dan menjual dengan meniru tu berbeza…

Kongsi resipi je

Dia tak jual pun McMing tu

Bila masa KA jual burger sebiji ikut McD punya?

Dalam pada itu, ada juga yang mengecam tindakan komposer lagu itu mengeluarkan kenyataan seolah-olah menyokong individu tidak beretika dalam menjalankan perniagaan.

Malu tweet macam ni…

Kau mesti takde kawan kan

Ini yang dimaksudkan b*d*h sampai ke tua

Duduk diam2 la bang…

Terdahulu, tular mengenai seorang individu tidak bertanggungjawab mengeluarkan produk sambal yang serupa dengan produk keluaran KA.

Ramai pelanggan berasa tertipu kerana tidak menyedari bahawa mereka telah terbeli produk ciplak yang dinamakan sebagai Sambal Nyet Khairi.

Netizen marah sambal ditiru, tapi puji McMing tiru burger McD

@khairulamingBerkenaan dengan isu Sambal Nyet ciplak semalam, kita telah pun mengenal pasti penjual tersebut dan peguam kita telah pun menghantar letter of demand for Infringement of Intellectual Property Rights and Passing Off. Ada lapan tuntutan yang kita telah senaraikan dan jika mereka gagal penuhi kesemua tuntutan tersebut kita akan bawa kes ini ke peringkat seterusnya. Sambal Nyet telah didaftarkan trademark di MyIPO dan telah diluluskan pada tarikh 2 Nov 2021. Saya selalu beri sokongan kepada peniaga kecil tapi berniagalah dengan cara yang beretika dan berhemah. Jangan aniaya orang ramai macam ni♬ original sound – Khairulaming – Khairulaming

Susulan itu, KA telah mengeluarkan kenyataan bahawa dia dan pasukannya akan mengambil tindakan lanjut terhadap individu terbabit kerana pihaknya sudah mendaftarkan tanda dagangan bagi produk Sambal Nyet Berapi miliknya.

Sumber : ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.
Keep Scrolling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *