Semasa

“Team UEL Tidak BerakhIak, Pernah Fitnah Saya..” Ustaz Abu Syafiq Mahu Saman Ebit Lew?

Masih belum reda kontr0versi yang membabitkan tiga figura terkenal Malaysia iaitu pendkwah terkenal Ebit Lew, akt!vis Gaza, Nadir Al Nuri dan penyanyi rap Caprice, kini timbul pula lsu hangat melibatkan pendkwah bebas Ustaz Abu Syafiq.

Baru-baru ini, Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary mendkwa bahawa dirinya telah difitn4h oleh beberapa ahli pasukan Ustaz Ebit Lew.

Menerusi sebuah video yang dimuat naik, dia membuat pendedahan dan menegaskan akan membuat lap0ran p0lis serta mahu mengambil tind4kan und4ng-und4ng terhadap lsu tersebut.

“Saya difitn4h ter0k dan akan buat rep0rt p0lis”

“Saya telah difitn4h ter0k dengan fitn4h yang tidak benar oleh beberapa orang daripada team ustaz Ebit Lew sendiri, tetapi bukan Ustaz Ebit Lew.

“Saya tidak mahu menyebut nama, tetapi saya akan buat report p0lis dan tindakan undng-undng sekiranya haI ini tidak dapat diselesaikan dengan cara baik,” jelasnya.

Menurutnya lagi, antara fitn4h yang dilontarkan kepadanya adalah dia dikatakan telah mengh!na kerja amal dan mengkaf!rkan Ebit Lew.

Baginya, tuduhan berkenaan sangat berat sehingga mencalarkan imejnya sebagai seorang pendakwah.

“Saya sokong semua kerja amal Ebit Lew”

“Saya mengkaji dan melihat, rupa-rupanya dalam team ustaz Ebit Lew itu ada beberapa orang yang telah menyebarkan fitn4h itu terhadap saya, bukan Ustaz Ebit Lew.
“Kerja amalnya saya sokong dan kerja-kerja dakwahnya saya tidak ada masalah kerana beliau tidak membawa mana-mana ajaran yang menyimpang serta memperjuangkan Ahli Sunnah Wal Jamaah,” ujarnya lagi.

Dedahnya lagi, dia telah pun meneg0r ahli pasukan Ebit Lew yang memfitn4h dirinya namun individu tersebut tidak mahu memohon maaf.

“Salah seorang daripada teamnya akui telah memfitn4h saya. Tetapi dia tidak mahu memohon maaf.
“Apabila dia memfitn4h dan melaga-lagakan saya tanpa saya berjumpa dengan Ustaz Ebit Lew, tiba-tiba melagakan saya. Bagaimana setelah dia memfitn4h saya, dia tidak mahu memohon maaf,” luahnya.

Dalam hantaran lain, Abu Syafiq turut meminta agar Ebit Lew menjawab segala persoalan yang diajukan berkenaan ahli pasukan yang memfitn4h dirinya dan meluahkan rasa sed!h kerana lsu tersebut tidak dipedulikan langsung.

Selain itu, Abu Syafiq turut menegaskan bahawa tujuannya membuat pendedahan itu bukan kerana publisiti tetapi hanya mahukan kemaafan daripada individu yang terlibat.

Malah, dia turut mendkwa individu tersebut cuba melaga-lagakan dirinya dengan Ebit Lew dan membur0kkan lagi suasana.

Pada masa yang sama, Abu Syafiq turut memaklumkan hasratnya ingin membuat lap0ran p0lis juga mahu pihak PDRM untuk melakukan siasatan terhadap salah seorang daripada angg0ta kumpulan yang dikatakan cukup rapat dengan Ebit Lew.

Tonton video penuh:

Sumber:  Instagram Ustaz Abu Syafiq

Ramai Minta Tukar Pembantu Peribadi, Ini Respon Ebit Lew ‘Mudah-Mudahan Semua Jadi Baik Nanti

Semalam, pendakwah bebas terkenal Ustaz Ebit Lew (UEL), akhirnya tampil ‘bersuara’ dan membuat laporan polis mengenai kontr0versi isu misi kemanusiaan di Semenanjung G4za, Palestine.

Terbaru, menerusi IG LIVE sebentar tadi UEL menjawab pertanyaan pihak media mengenai pembantu peribadinya yang dikatakan terlalu kebudak-budakan dan mempunyai banyak ‘cerita’ kurang elok seperti yang didedahkan di media sosial.

Dakwaan mengenai PA adalah f1tnah

Ustaz Ebit Lew menjawab persoalan mengenai isu tukar pembantu (PA). Menurutnya, apa yang terjadi sekelilingnya masih dalam pengetahuannya dan segala dakwaan yang terpalit dengan pembantu peribadinya adalah f1tnah sama sekali.

Tapi apa yang dituduh tu adalah melampau, f1tnah. Kalau betul saya mengaku je.

Team saya terdiri daripada ramai orang, macam-macam latar belakang. Team saya ni ibarat mesin basuh kain kotor bila keluar jadi bersih.

Dalam team ni semua orang kita ambil. Mudah-mudahan semua nanti jadi baik. Ada yang bawah jambatan. Saya kutip budak dari dalam hutan jadi sebahagian team. Dulu transgender, ada juga.

Walau bagaimanapun, Ebit Lew menegaskan bahawa bukan tugasnya untuk menilai seseorang dan tidak akan merendahkan mana-mana orang sekalipun.

Sumber : Ustaz Ebit Lew / 0mm / ihangat

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *