Infomaklumat

“Perlu Ke Kena Tutup Aircond Dulu Sebelum Mat!kan Enjin” Lelaki Ini Beri Penjelasan Apa Yang Perlu Setiap Pemandu Mesti Kena Tahu

Setiap kenderaan biasanya ada komponen yang berbeza-beza, contohnya kereta yang mempunyai sistem penghawa dingin (aircond) dan ‘wiper‘, namun tidak bagi kenderaan motosikal.

Bagi pemandu kereta, sebaiknya komponen dalaman dan luaran kereta perlu diketahui fungsi dan cara menggunakannya dengan betul. Hal ini bagi mengelakkan daripada kereta menjadi cepat rosak dan sebagainya.

Mungkin ada yang sudah tahu ataupun masih belum arif tentang penjagaan enjin dan komponen-komponen kereta yang lain. Jadi, kali ini @zakirinofficial menerusi akaun Tiktoknya telah berkongsikan penjelasan di videonya sama ada enjin kereta perlu dimatikan selepas tutup dahulu ‘aircond‘ ataupun sebaliknya.

Menurutnya, tidak menjadi masalah atau komplikasi sekiranya pendingin hawa tidak ditutup terlebih dahulu sebelum matikan enjin. Walau bagaimanapun, perkara itu berlainan pula sekiranya menggunakan kereta lama kerana pemandu perlu menutup ‘aircond’ terlebih dahulu.

Ada kereta yang perlu tutup ‘aircond‘ dahulu dan ada yang tidak perlu. Nak tahu dengan lebih jelas, jom tengok video di bawah.

Antara komen dari netizen

Fariz:X off smua trus off enjin pon x dak apa, cuma jangka hayat bateri, starter dan wayering la jdi berkurang, bateri dari bleh tahan 3 ke 5tahun jadi la 2 ke 3 tahun, wayering bleh tahan berpuluh tahun mungkin jadi berbelas tahun.

Rajel:Suami sy klu bab kereta, tak blh bawa bincang, marah klu off engine terus off mcm tu, kena tutup radio, aircon, tengok lampu tutup ke tak, pastu off engine..

tengku azlan shah:ade lagi satu tabiat , tutup a/c dulu then tutup kipas blower baru off enjin , waa da fish , off blower dah mampos semua sistem a/c

Asylix:And akibat dari tu starter dan component penting dlm engine berkebolehan untuk rosak or not well perform

lagi satu kereta lama takde auto cut waktu kita cranking utk start… waktu cranking amp tinggi boleh rosakkan elektronik

Sumber : zakirinofficial / sk

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *