“Mudah memaafkan tapi tidak melupakan” Nadia Brian menangis teruk dedh ape yang berlaku

Pelakon Nadia Brian tidak dapat menahan air mata apabila mendengar tips untuk memaafkan seseorang oleh penceramah bebas iaitu Izzhar Nazri.

Sukar melupakan

Menerusi temu bual di podcast CintaQuran, Nadia akui mudah memaafkan seseorang namun sukar melupakan perbuatan yang dilakukan terhadapnya.

Sebagai contoh, ibu bapa saya bercerai daripada saya kecil. Saya membesar tanpa seorang ayah. Nak maafkan ayah tu, memanglah ayah kita maafkan tapi benda tu ada di dalam hati kita.

Menjawab kepada persoalan Nadia, Izzhar menyatakan Allah dan Nabi tidak pernah meminta umatnya untuk melupakan cukup sekadar memaafkan.

Ada orang dia rasa aku boleh maafkan tapi aku takkan boleh melupakan. Nabi tak pernah pun minta kita melupakan salah orang pada kita.

Allah minta kita untuk memaafkan tapi tidak melupakan supaya kita belajar daripada silap kita yang dulu. Kita tidak lagi letakkan harapan pada manusia.

Maafkan orang, Allah maafkan kita

Menurutnya, Allah berfirman dalam surah An Nur bahawa memaafkan orang lain bermaksud Allah akan mengampunkan juga dosa kita.

Dalam surah an Nur ayat 22, Allah kata sesiapa yang boleh memaafkan kesilapan yang orang dah buat pada dia dan berlapang dada, aku maafkan dia.

Maknanya lagi besar sebenarnya Allah akan bagi pada kita syaratnya apa? Dengan memaafkan orang lain. Rupa-rupanya macam ni konsep dia.

Kalau Allah tak izin dia takkan sakiti. Lidah yang cakap buruk pasal kita tu pun adalah dengan izin Allah.

Berlapang dada

Dalam pada itu, Izzhar memberitahu untuk berlapang dada dan maafkan orang yang sakiti kita bagi menjalani hidup yang tenang.

Sebenarnya Allah sedang menjawab kita punya doa. Hari-hari kita minta Allah ampunkan kita.

Ulama bagi tahu kalaulah amalan kita tidak dapat menjemput keampunan Allah, Allah akan hantar manusia untuk sakiti kita supaya bila kita maafkan orang yang sakiti kita tu Allah akan ampunkan kita.

Hidup kita takkan tenang selagi kita nampak siapa sakiti kita. Kita akan mula lapang bila kita tahu siapa yang hantar orang ni. Tulah cara proses untuk kita nak memaafkan orang. It takes time tapi dia worth it.

Sumber : ohbulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.
Keep Scrolling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *