Hiburan

Jangan buat hal! Ada cable besar ke?” Fauziah Nawi bocor rahsia produksi ambil pelakon ini? Sekali Lana Nordin jawab balik

TINDAKAN seorang penerbit dan pengurus produksi (PM) mengambil pelakon yang belum lengkap v4ksinasi untuk memulakan penggambaran mengundang kemarahan aktres Fauziah Nawi.

Fauziah, 68, mengakui bimbang kelonggaran yang diberikan ditarik balik jika pihak Kementerian Kesihatan Malaysia, Majlis Keselamatan Negara dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mengetahui perkara itu.

“Macam mana ada penerbit dan PM boleh ambil pelakon atau karyawan yang tak v4ksin? Janganlah buat hal. Nanti kerana kalian, kebenaran akan ditarik balik.

Fauziah muat naik status di Instagram.

“Menyusahkan. Kalau pihak #KKM #MKN #Finas dapat tahu macam mana? Atau kalian ada cable besar ke? Ini bukan cemburu tapi diam-diamlah,” kata Fauziah.

Terdahulu, Fauziah atau lebih mesra disapa sebagai ibu Fauziah menerusi Instagram meluahkan rasa kesal terhadap penerbit yang mengambil kesempatan terhadap kebenaran yang diberikan.

Pada Selasa, kerajaan melalui Pelan Pemulihan Negara (PPN) bersetuju melonggarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) Fasa 1 bagi industri kreatif, berkuatkuasa 9 September.

Persetujuan untuk memberi kelonggaran berkenaan adalah tertakluk kepada syarat SOP yang diluluskan oleh MKN, termasuk hanya kepada penggiat, pekerja dan pengguna yang sudah menerima dua dos lengkap v4ksin C0vid-19 serta kapasiti ruang premis yang dibenarkan.

Hak asasi manusia tapi janganlah sombong, tak ada siapa cemburu anda shooting.

Dalam pada itu, Fauziah memberitahu semua penggiat seni yang ingin memulakan kerja sepatutnya mematuhi SOP yang ketat seperti yang ditetapkan kerajaan.

Biarpun v4ksinasi itu merupakan pilihan individu namun Fauziah berharap semua pihak tidak bersikap pentingkan diri sendiri.

“Ramai dah dapat tawaran untuk mula kerja dengan SOP yang sangat ketat. Semua kena ikut SOP… kena v4ksin, swab test sebelum dan selepas shooting.

“Ramai yang belum dapat kerja dan tengah seksa hidup ini. Tolong la… sesiapa yang tak nak v4ksin itu, terpulang la. Itu pilihan anda dan hak individu.

“Hak asasi manusia tapi janganlah somb0ng, tak ada siapa cemburu anda sh00ting. Memang rezeki Allah tapi boleh tak, jangan cakap.

“Diam-diam sudahlah. Kenapa buat macam ini, selfish dan sombong,” katanya menerusi video di laman Instagram.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan siapakah individu yang dimaksudkan Fauziah menerusi perkongsian berkenaan.

Drama Kekasih Hati Mr Bodyguard sambung penggambaran, tapi Lana Nodin belum ambil v4aksin – “Dia ada masalah kesihatan, menyusukan anak”

NAMPAKNYA rindu peminat terhadap lakonan Sharifah Rose dan Redza Rosli dalam siri Kekasih Hati Mr Bodyguard bakal terubat apabila penggambaran baki drama berkenaan akan disambung tidak lama lagi.

Bagi penerbit Creative Skill Solution Sdn Bhd, Suriyati Sidek keputusan kerajaan melonggarkan prosedur operasi standard (SOP) Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi industri kreatif bermula Khamis ini memberi kelegaan penggiat seni sepertinya.

Enggan terus berlengah, Suriyati berkata pasukan produksi drama Kekasih Hati Mr Bodyguard akan kembali bekerja sekitar minggu depan bagi menyiapkan baki penggambaran di sekitar Lembah Klang.

“Alhamdulillah syukur dah boleh mula penggambaran. Jadi Kita akan sambung balik Kekasih Hati Mr Bodyguard yang terpaksa dihentikan masa lockdown dulu.

“Apapun kita tetap kena patuh SOP. Sebenarnya kita memang dah buat prepare awal untuk kembali ke set.

“Perancangan akan ke Negeri Sembilan minggu depan tapi sekarang Selangor dah boleh buat penggambaran, kita akan maintain lokasi di sini sahaja dulu.

Sharifah Rose dan Redza Rosli watak utama dalam drama ini.

Sama ada Lana akan dibenarkan memasuki set penggambaran atau tidak kerana belum menerima v4ksin C0vid-19 masih belum diputuskan.

“Kita akan maintain lokasi yang sama di Selangor and Kuala Pilah untuk rumah hero,” katanya ketika dihubungi mStar.

Bermula 2 Jun lalu drama Kekasih Hati Mr Bodyguard di slot Lestary di TV3 terpaksa ditangguhkan tayangan berikutan baki penggambaran tidak sempat disiapkan sepenuhnya ekoran pelaksanaan sekatan pergerakan penuh yang berkuatkuasa sejak 1 Jun.

Drama berkenaan hanya sempat menemui penonton sehingga episod kesembilan.

Menyentuh mengenai SOP, Suriyati berkata pihaknya akur dan akan mematuhi syarat diluluskan Majlis Keselamatan Negara (MKN) agar pelakon dan kru terlibat sudah menerima dos lengkap v4ksin C0vid-19.

“Semua pelakon dan kru dah lengkap dua dos. Semua mereka sudah lebih 14 hari selepas v4ksinasi dos kedua.

Semua pelakon dan kru dah lengkap dua dos. Semua mereka sudah lebih 14 hari selepas v4ksinasi dos kedua
“Terima kasih juga kepada TV3 yang aturkan pengambilan v4ksin bagi sesetengah pelakon yang belum.

“Tapi sebelum mula semua pelakon kru akan buat swap test dulu. Sijil Perakuan Penggambaran Filem Khas (SPP Khas) pun dah dapat, jadi tiada masalah untuk sambung,” katanya.

Sementara itu mengulas mengenai status Lana Nodin yang turut membintangi drama berkenaan, Suriyati berkata pihaknya sedia maklum dengan isu membabitkan aktres berkenaan.

Bagaimanapun kata Suriyati, sama ada Lana akan dibenarkan memasuki set penggambaran atau tidak kerana belum menerima v4ksin C0vid-19 masih belum diputuskan.

“Dia ada surat doktor. Bukan tak nak ambil (v4ksin C0vid-19) tapi dia ada masalah kesihatan dan juga dia menyusukan anaknya… ada masalah.

“Jadi kita akan bincangkan… harap tak ada masalah kemudian,” katanya.

Nama Lana hangat diperkatakan sebelum ini kerana lantang mengkritik Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Bukan itu sahaja, Lana turut dituduh sebagai seorang yang anti v4ksin dan cuba menghasut orang lain dengan mempersoalkan keberkesanan pelali tersebut.

Namun menerusi laporan mStar sebelum ini, dia menafikan perkara itu sebaliknya masih mahu menunggu v4ksin C0vid-19 itu betul-betul selamat untuk digunakan kerana sehingga kini ia masih dalam proses ujian klinikal.

Baru je Fauziah Boc0rkan Rahsia Pihak Produksi, Sekali Lana Nodin Tamp!l Buka Mulut.

“Vak.sin ke tak vak.sin ke saya tetap tak boleh berlakon kerana akan berlepas ke Amerika Syarikat (AS) Sabtu ini”.

Itu respons ringkas pelakon sensasi Lana Nodin susulan tidak akan dibenarkan untuk memasuki set penggambaran drama Kekasih Hati Mr. Bodyguard kerana belum menerima sebarang v4k.sin Co.vid-19.

Lana atau nama sebenarnya Mazlina Hasan Nordin ketika dihubungi Kosmo! Online berkata, sebenarnya wujud salah faham yang akhirnya menge.lirukan netizen.

“Sebenarnya pihak produksi nak sambung lagi 13 episod bagi musim terbaharu selepas sudah diberi kebenaran melakukan penggambaran.

“Awal-awal lagi mereka sudah tanya dan berbincang dengan saya mengenai perkara itu, tetapi saya memang tak dapat nak sertai disebabkan akan balik ke negara suami hujung minggu ini.

“Bukan sebab saya belum v4k.sin. Jadi saya memang terpak.sa to.lak tawaran tersebut dan mereka kini sedang mencari pelakon lain yang sesuai bagi menggan.tikan watak antagonis yang saya bawakan sebelum ini,” katanya.

Menjawab persoalan ramai mengenai dirinya yang ber.sikap an.ti vak.sin, Lana mene.gaskan dia bukan seperti itu dan tetap akan mengambilnya tidak lama lagi.

“Saya bukan tak nak ambil, tetapi anak saya ada masalah kesi.hatan, dia sa.kit jan.tung sejak lahir. Saya pula masih menyu.sukan dia sampai November nanti.

“Saya pun ada surat daripada dok.tor dan bukan suka-suka ingin meno.lak v4k.sin. Nya.wa anak saya lebih penting dan jadi keutamaan sekarang ni,” ujarnya.

Tambah pelakon Aku Yang Kau Gelar Isteri itu, dia tetap akan mengambil vak.sin tetapi bukan di Malaysia dan tidak dalam masa terdekat ini.

“Saya akan ambil di AS nanti bersama suami. Tunggulah mungkin awal tahun depan ke. Bukan tak nak ambil langsung. Benda nak masuk dalam badan dan saya kena pastikan betul-betul selamat digunakan serta melepasi ujian kli.nikal.

“Saya ada sebab tersendiri kenapa tak nak ambil vak.sin ketika ini. Itu hak peribadi dan hak asasi saya sebagai rakyat. Tiada siapa boleh pak.sa,” katanya.

Terdahulu, nama Lana menjadi buah mulut netizen dan hangat diperkatakan kerana meng.kritik Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah.

Dia turut ditu.duh sebagai an.ti vak.sin dan cuba meng.hasut orang lain dengan mempersoalkan keberkesanan vak.sin Co.vid tersebut.

Sumber : transformasipw

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *