Keluarga

BerKahwln Dgn Warga Aslng, Wanita MeIayu Ini K0ngsi Pengalaman Yg Dia Tak Jangka

Perkahwinan campur dalam masyarakat kita bukanlah perkara asing lagi. Cuma cara penerimaan sahaja yang kadang-kadang berbeza. MentaIiti rakyat kita kadang-kadang memandang hin4 kepada pasangan yang berkahwin campur. Bukankah kalau sudah itu jodoh yang tertulis kita seharusnya menerima ketentuan tersebut.

Wanita ini telah berkahwin dengan seorang lelaki berkulit geIap berasal dari Guinea. Sebelum ini pernah tuIar kisah perkahwinan mereka di laman media sosiaI. Mungkin ada yang pel1k tetapi wanita ini berbangga dengan pilihan yang dirasakan sangat tepat.

Wanita yang bernama Fila ini turut berkongsi kisah pertemuan mereka yang tidak disengajakan. Tertarik dengan sikap mat4ng dan tidak sedikit pun mengambil kesempatan, Fila yakin dia adalah lelaki yang terbaik buatnya.

Pada suatu hari yang sangat cerah, kah! permulaan cerita. I ingat masa tu hari Khamis, i dekat tempat kerja. I had a problem with someone (it’s a girl bukan ex bf ok) and was trying to av0id the situation, i turned off my phone and decided not to go back home. so i took mrt to pavilion, i was confused. at this age I don’t like to make wrong decision in my life and i also don’t like to upset people, so I was thinking what should I do.

I jalan je dekat pavilion tu pusing tempat yg sama 3-4 kali. and then i penat sebab beg i berat( i mmg selalu bwk make up slipper semua benda pergi tempat kerja), so i cari tempat duduk, i pergi duduk dekat dome cafe. I have this problem bila i penat memang i suka nang1s, so i dah start nang1s kat situ.

Suddenly this tall cre4ture come sit on the chair in front, asking me why am i crying. ignoring him and i continue to cry. and then dekat dekat area situ ada malay family mak n nenek n cucu, pandang pandang. i terfikir maybe diorang ingat dia apa apakan i. so i stopped crying. and he keep waiting for me there. and entah mcm mana tanpa segan silu i pergi luahkan perasaan kt dia ( kalau i fikir sekarang eii mcm b0dohnya tua tua nangis kt public) and then suddenly dia start berceramah, takde la ceramah tapi macam bagi kata kata semangat tapi ayat ayat dia tu bukan biasa biasa n i sangat tersentuh dengan ayat dia. and please eh dia takda mengayat i langsung.

what i remember he told me to believe in Allah’s plan. from the first conversation i dah tau, this guy is smart! i tau ramai je laki smart, but he’s not that kind of smart, he has a very strong view and mindset. so i pun berborak dgn dia. berkenal kenalan gitu. dia mcm tak beriya, tapi bila i berborak, he will keep eye contact with me. tapi i macam seriousnya dia ni, buat la lawak sikit. Dari situ lah kitorang berkenalan, and lepas tu kitorang start chatting

and hari Ahad i wasap dia ‘you wanna go for a sushi date?.’ i’ve never in my life ask a guy to go for a date with me. but it’s okay because maybe if I don’t ask him to go out for a date with me we will not be married now, and if he don’t talk to me at the first place we will not know each other now. So grateful of everything, Alhamdulillah.

Fila turut berkongsi penerimaan keluarga suaminya ketika pulang ke Guinea. Ternyata mereka menerima baik kedatangannya malah melayan Fila bagaikan puteri. Walaupun mempunyai kesukaran untuk berkomunikasi itu tidak menghalang mereka untuk bermesra sesama sendiri.

Ni mak mentua and adik ipar Fila. adik ipar Fila ramah sangat orangnya. ramah teramat. dia stay dekat Kankan which is dalam 10jam jauh dari rumah kitorang di Nzerekore.

haritu kita balik kampung dekat Missamana dia datang. sempat borak dgn dia walaupun dua dua borak tak faham. kah! dia asyik cakap ‘u beautiful’. siap nak buatkan baju. tapi kita dh balik Nzerekore dah. dia ambil no phone katanya nanti dia call, Fila gelak je sebab dua dua cakap tak faham.

Mak mentua pulak baik sangat, layan mcm tuan puteri. rumah kita dia yang tolong sapu, tolong mop. masak pun dia. nak pi depan rumah pun dia risau. sayang sungguh menantu dia.

Ya Allah, Alhamdulillah ni pun rezeki, rezeki dapat keluarga in law yg baik baik yang suka kita.

Beruntung dapat keluarga mertua yang baik. Itu pun merupakan salah satu cabang rezeki yang tuhan bagi. Kami doakan semoga pasangan ini kekal bahagia.

Kahwin campur

Perkahwinan merentasi bangsa, kaum atau negara adalah sesuatu yang boleh dikatakan agak baru di Malaysia. Terma perkataan ‘perkahwinan campur’ pada asalnya diperkenalkan oleh pihak Gereja Katholik untuk menggambarkan perkahwinan antara penganut Katholik dan bukan Katholik.

Kini terma perkahwinan campur juga membawa maksud perkahwinan antara dua pihak yang berlainan agama, bangsa dan warganegara. Perkahwinan yang melibatkan penyatuan antara dua insan daripada golongan berbeza sama ada berlainan agama atau bangsa ini juga dipanggil ‘Eksogami’.

Perkahwinan campur dalam Islam adalah perkahwinan di antara dua pihak yang berlainan latar belakang bangsa, agama atau warganegara. Sebagai contoh, sekiranya seorang Muslim Melayu berkahwin dengan seseorang yang berbangsa Inggeris yang pada asalnya merupakan penganut agama lain, perkahwinan itu boleh dikira sebagai perkahwinan campur.

Perkahwinan campur boleh terjadi dalam 3 kategori iaitu;

1. Antara kaum – Contohnya perkahwinan di antara seorang Muslim yang berbangsa Melayu dengan seorang Muslim berbangsa Cina.

2. Antara negara – Contohnya perkahwinan antara seorang Muslim berbangsa Melayu dengan seorang Muslim berbangsa Arab yang berasal dari Dubai.

3. Antara agama – Contohnya perkahwinan antara seorang Muslim dengan seseorang yang beragama Kristian.

Hukum perkahwinan campur

Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai rakyat yang berbilang kaum dan pegangan agama. Di dalam Islam, perkahwinan campur dengan kaum dan negara yang lain adalah dibolehkan dan tidak dilarang dengan syarat pasangan yang ingin kita nikahi itu adalah wajib beragama Islam.

Perkahwinan antara agama pula adalah dilarang kecuali bakal pasangan sama ada lelaki atau perempuan mestilah memeluk Islam terlebih dahulu. Jika tidak banyak masalah yang akan timbul di dalam keluarga tersebut seperti permasalahan anak, pembahagian harta dan sebagainya. Allah S.W.T. telah berfirman di dalam surah Al-Baqarah yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu mengahwini wanita-wanita musyrik sehinggalah mereka beriman, sesungguhnya seorang hamba yang mukmin itu lebih baik daripada wanita yang musyrik meskipun kamu menyukainya…”

(Surah Al-Baqarah : Ayat 221)

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : www.tehtarikkaw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *